Care este cel mai important aspect când vine vorba de poziția de lucru cea mai bună?

Scaunul de birou ar trebui să fie comod și să ajute la îndeplinirea sarcinilor de lucru în mod confortabil, permițând în același timp schimbări voluntare în poziția de lucru.

Există trei zone de contact în spațiul de lucru care afectează postura: scaunul, suprafața de lucru (de obicei este un blat de birou sau tastatură) și podeaua. Pentru a asigura cea mai confortabilă postură posibilă, doi dintre acești factori trebuie să fie reglabili.

Dacă dorești un spațiu confortabil de lucru, un scaun complet reglabil este un „must have”. Cealaltă opțiune, și poate cea mai preferată, ar fi un birou complet reglabil. Cu toate acestea, prețul unui astfel de birou poate să nu facă această opțiune practică. O altă opțiune eficientă (și mai ieftină) este utilizarea unui scaun reglabil și a unui suport pentru picioare pentru a asigura confortul postural.

Ce ar trebui să iau în considerare atunci când aleg un scaun?

O regulă de bază a ergonomiei este că nu există o persoană de înălțime „medie”. Cu toate acestea, furnizarea unui scaun special conceput pentru fiecare individ nu este practică. Singura soluție este de a oferi scaune complet reglabile, care pot găzdui o mutitudine de persoane (de obicei, aproximativ 90 la sută din populație; oamenii care se încadrează în intervalele de 5% sunt cei mai scunzi și cei mai înalți care vor avea nevoie de scaune personalizate).

Alege tipuri de scaune de birou cu:

  • Comenzi care sunt ușor de manevrat din poziția șezut;
  • Care se reglează atât pe înălțime, cât și pentru înclinare;
  • Care nu pune presiune pe coapse sau genunchi;
  • Cu marginea din față care se curbează spre podea;
  • Țesătură respirabilă, nealunecoasă pe scaun;
  • Un spătar format pentru a susține partea inferioară a spatelui;
  • O bază stabilă în cinci puncte;
  • Roți potrivite pentru tipul de pardoseală;
  • Un mecanism pivotant;
  • Cotiere care pot fi ajustate la înălțimea cotului atunci când brațele superioare atârnă în jos și antebrațele sunt la un unghi de aproximativ 90 de grade față de brațele superioare;
  • Cotiere care nu interferează cu mișcările libere în cadrul stației de lucru.

Ce este atât de controversat la cotiere?

În mod tradițional, cotierele nu au fost recomandate deoarece pot împiedica utilizatorii să se apropie suficient de birou. Cu toate acestea, cotierele care se extind cu 25 cm sau mai puțin din spatele scaunului pot fi adecvate. Persoanele care folosesc scaune prevăzute cu aceste cotiere mai scurte își pot muta scaunele mai aproape de posturile de lucru. Cotierele le oferă un loc pentru a-și odihni brațele, ceea ce, la rândul său, le ia o parte din sarcină de pe umeri și gât.

Cum pot ajusta un scaun în funcție de înălțimea mea?

Stai în fața scaunului - Reglează înălțimea astfel încât cel mai înalt punct al scaunului, (când este în poziție orizontală), să fie chiar sub genunchieră.

Stai drept - Așează-te pe scaun și ține picioarele drepte pe podea. Verifică dacă spațiul dintre marginea din față a scaunului și partea inferioară a picioarelor se potrivește are aproximativ 5 cm.

Reglează spătarul - Reglează spătarul înainte și înapoi, precum și în sus și în jos, astfel încât să se potrivească în golul din partea inferioară a spatelui. Așează-te drept, cu brațele atârnând lejer pe laterale. Îndoaie coatele la un unghi drept (90 de grade) și reglează înălțimea (cotierelor) până când abia ating partea inferioară a coatelor. Scoate cotierele de pe scaun dacă acest nivel nu poate fi atins sau dacă cotierele, în reglarea lor cea mai joasă, ridică coatele chiar și ușor.

Stai drept - Înclină scaunul înainte sau înapoi. Diferitele sarcini de birou necesită echipamente, accesorii și amenajări diferite. Cu toate acestea, scaunul și reglarea acestuia rămân constante pentru majoritatea configurațiilor dintr-un mediu tipic de birou.

Ce ajustări ar trebui să fac dacă stația de lucru (birou) este la o înălțime fixă?

Odată ce scaunul tău este reglat corespunzător pentru înălțimea ta, verifică dacă te poți așeza confortabil la postul de lucru, cu picioarele dedesubt.

Dacă picioarele nu încap sub stația de lucru sau nu există suficient spațiu pentru a le deplasa liber, biroul este prea jos pentru tine și nu ar trebui să utilizezi o astfel de stație de lucru în mod regulat! Dacă te poți așeza confortabil, dar trebuie să ridici brațele pentru a le plasa peste suprafața de lucru, stația de lucru este prea sus. Reglează înălțimea scaunului, astfel încât coatele tale să aibă aproximativ aceeași înălțime cu suprafața de lucru. Folosește un suport pentru picioare dacă nu-ți poți așeza picioarele pe podea.

Suportul pentru picioare trebuie să fie reglabil și să susțină ambele picioare. Ține picioarele ferme pe suport.

Ce este un scaun ergonomic?

Scaunele care sunt vândute ca „scaune ergonomice” sunt concepute pentru a se potrivi unei game de variate de persoane; cu toate acestea, nu există nicio garanție că se vor potrivi. De exemplu, un scaun ar putea fi prea înalt, iar brațul prea depărtat pentru o persoană scundă și slabă. În plus, este posibil ca scaunele să nu se potrivească fiecărei sarcini sau aranjamente la stația de lucru. Un scaun devine ergonomic doar atunci când se potrivește în mod specific dimensiunilor corpului unui individ, stației de lucru specifice ale acestuia și sarcinilor care trebuie îndeplinite acolo. Toți acești factori trebuie luați în considerare atunci când decizi ce scaun să utilizezi.

De ce este atât de important să găsești scaunul potrivit?

Afecțiunile cauzate de starea îndelungată a poziției pe scaun reprezintă o problemă gravă de sănătate și securitate în muncă. Munca pe scaun necesită mai puțin efort muscular, dar asta nu scutește oamenii de riscurile de accidentare asociate de obicei cu sarcini mai solicitante din punct de vedere fizic. În plus, s-a descoperit că modul sedentar este asociat cu efecte asupra sănătății, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și sănătatea mintală precară. Aceste efecte nu sunt legate de cât de activă este o persoană fizic.

Ce trebuie să știi despre alegerea unui scaun ergonomic bun?

Odată cu abordarea ergonomică, poziția șezut este privită ca o activitate specifică, specializată, care este influențată de modul în care o persoană așezată interacționează cu mediul de lucru.

Ar trebui luate în considerare mai multe concepte de bază:

Un scaun nu se potrivește tuturor. Dimensiunile corpului trebuie luate în considerare atunci când alegi un scaun, astfel încât scaunul să nu încordeze o parte a corpului în timp ce alta se relaxează. Înălțimea optimă a scaunului este de aproximativ un sfert din înălțimea corpului. Această estimare este doar o regulă generală, deoarece raportul trunchi-picior poate varia foarte mult. Ia în considerare costurile de întreținere și reparații.

Care sunt caracteristicile unui scaun de birou bun?

Unele caracteristici sunt importante pentru un scaun bun, indiferent de modul în care intenționezi să-l utilizezi:

  • Ajustabilitatea - Verifică dacă înălțimea scaunului este reglabilă.
  • Înălțimea scaunului - Verifică dacă înălțimea scaunului poate fi reglată la înălțimea recomandată. În mod ideal, un utilizator ar trebui să poată sta cu picioarele pe podea sau pe un suport pentru picioare, fără presiune pe partea inferioară a coapselor.
  • Spătarul - Verifică dacă spătarul este reglabil atât pe verticală, cât și în direcția înainte și înapoi și are un sprijin lombar ferm, dar nu creează puncte de presiune care restricționează circulația sângelui. Spătarul trebuie să aibă înălțimea și lățimea corespunzătoare pentru a oferi sprijin fără a restricționa mișcarea.
  • Adâncimea scaunului - Utilizatorii ar trebui să poată sta pe scaun fără presiune în spatele genunchilor, cu spatele sprijinit de spătar și sprijinit prin fese și coapse.
  • Lățimea scaunului – Scaunul trebuie să fie suficient de lat pentru a permite utilizatorilor să aibă o presiune confortabilă și uniformă pe întregul scaun și să permită unele ajustări ale posturii lor.
  • Unghiul scaunului – Acolo unde unghiul scaunului este reglabil, acesta ar trebui să permită utilizatorilor să-și sprijine picioarele pe podea sau pe suportul pentru picioare. Scaunele înclinate în față ar trebui să aibă o suprafață care să împiedice utilizatorul să alunece de pe scaun sau să pună prea multă greutate pe picioare.
  • Suprafața scaunului – Suprafața scaunului trebuie să fie confortabilă, de obicei realizată din materiale respirabile, care reduc la minimum acumularea de căldură și umiditate. 
  • Cotierele – cotierele trebuie să ofere sprijin și să susțină în mod uniform brațele. Suporturile trebuie să fie reglabile atât pe înălțime, cât și pe lățime. În alte situații, cotierele pot să nu fie utile dacă împiedică o persoană să stea suficient de aproape de birou și tastatură. Reglează sau scoate cotierele, după cum este necesar.
  • Stabilitatea - Verifică stabilitatea scaunului; se recomandă o bază de cinci puncte.

Alte caracteristici de luat în considerare

Cotierele cu înălțime reglabilă sunt foarte bune și confortabile. Pot fi necesare și cotiere mai late sau mai înguste, în funcție de preferințe.

Verifică dacă scaunul selectat are caracteristici care vor îngreuna sau ușura munca. Dacă preferi scaune cu roți, alege-le pe cele care se potrivesc cu tipul de pardoseală pe care o ai. Utilizatorul ar trebui să poată opera comenzile din poziția șezut.

Cine ar trebui să aleagă scaunul?

Preferința personală este esențială pentru procesul de selectare a unui scaun. După ce au fost identificate câteva scaune potrivite, încearcă scaunul într-o situație reală de lucru. Este deosebit de util să testezi mai multe scaune pentru o comparație de probă. Asigură-te că scaunul satisface nevoile tale!

Poate un scaun să rezolve toate problemele ergonomice ale lucrului în poziția șezut?

Un scaun bine proiectat permite utilizatorului să stea într-o poziție echilibrată. Cumpărarea unui scaun ergonomic este un început bun, dar este posibil să nu aducă beneficiile așteptate. De asemenea, reține că scaunul este doar una dintre componentele care trebuie luate în considerare în proiectarea stației de lucru. Toate elementele, precum scaunul, suportul pentru picioare (dacă este necesar), suprafața de lucru, suporturile pentru documente, iluminarea și așa mai departe trebuie să aibă flexibilitate și ajustabilitate pentru a fi un mediu de lucru confortabil.

În plus, toți ar trebui să fim conștienți de pericolele pentru sănătate ale șederii prelungite în poziții inconfortabile și să ținem cont de diverse aspecte pentru a ne îmbunătăți poziția de lucru. Angajații trebuie să știe cum să ajusteze stația de lucru pentru a se potrivi nevoilor lor individuale pentru sarcini specifice. De asemenea, trebuie să știe cum să reajusteze stația de lucru pe parcursul zilei pentru a ameliora tensiunea musculară. Se subliniază importanța perioadelor de „odihnă” pentru sănătate.